GOETHE sertifikati | Program stipendiranja studenata - jesen 2017.

GOETHE sertifikati

Sertifikati izdati od strane Goethe instituta su medjunardno priznati širom sveta i predstavljaju dokument, kojim kandidat može da potvrdi svoj nivo znanja i vladanja nemačkog jezika. Prednosti posedovanja nekog od sertifikata Vam olakšava profesionalno ili akademsko usavršavanje.

Pre polaganja Goethe ispita kandidat mora da testira svoje znanje i poseduje odredjeni nivo znanja kako bi mogao da se priprema za sam ispit. Goethe ispiti odgovaraju nivoima Zajedničkog evropskog referentnog okvira od A 1 do C2 i svaki od ispita se sastoji iz četiri dela:

  • Čitanja ( Leseverstehen)
  • Slušanja ( Hoerverstehen)
  • Pisanja ( Schreiben)
  • Usmenog ispita ( Sprechen)

U Srbiji se Geothe ispiti mogu polagati na Goethe institutu i Kolarcu, jedinoj ustanovi koja poseduje licencu za održavanje specijalizovanih ispita. Ispiti se organizuju tri puta godišnje: u januaru, junu i oktobru.

Goethe Sertifikati:

1. Goethe Zertifikat A 1-  Posedovanjem sertifikata kandidat potvrđuje da može da na sasvim jednostavan način komunicira na nemačkom jeziku: snalaženje u svakodnevnim situacijama, razumevanje najvažnijih informacija u pisanoj formi (mejlovi, pisma), da se predstaviš u razgovoru… Da bi se spremao za polaganje ovog ispita, kandidat mora prethodno pohadjati i završti A 1 nivo.  Ispit traje jedan dan i kao svi podeljen je u četiri dela. Pismeni deo ispita traje 65 min, usmeni deo traje 15 minuta. Rezultate saznajate u toku dana.

2. Goethe Zertifikat A 2- Posedovanje sertifikata predstavlja osnovno znanje nemačkog jezika. Kandidat može da razume osnovne informacije iz novinskih članaka, iz oglasa, da ispuni obične formulare, da se predstavi, da razmenjuje mišljenja o sopstvenoj životnoj situaciji,… Kandidat da bi se spremio za polaganje ovog ispita mora prethodno pohadjati i završti A 2 nivo. Ispit traje jedan dan. Pismeni deo traje oko 70 minuta, usmeni 15. Rezultati se saznaju u toku dana.

3. Goethe Zertifikat B1- Položenim ispitom  kandidat pokazuje solidno osnovno znanje nemačkog govornog jezika, kojim može da se snalazi u svakodnevnim životnim situacijama. Pre polaganja potrebno je da kandidat ima završen B 1 nivo. Ispit traje dva dana: prvog dana je pismeni, drugog je usmeni. Pismeni deo ispita traje 170 minuta sa pauzom od oko 20 minuta.  Usmeni deo ispita traje 30 minuta. Nakon ispita kandidati dobijaju informaciju o rezultatima.

4. Goethe Zertifikat B 2- Posedovanjem ovog sertifikata se dokazuje visokog nivo poznavanja nemačkog jezika.  Kandidat razume široku paletu tekstova, prati razne audio-vizuelne sadržaje, da učestvuje u diskusijama.  Na većini univerziteta nemačkog govornog područja tražen je ovaj nivo znanja. Pre polaganja kandidat mora imati završen B 2 nivo. Ispit traje dva dana – prvo pismeni, potom usmeni deo. Pismeni deo traje 203 minuta sa pauzom od 20 minuta. Usmeni deo traje 30 minuta. Nakon usmenog ispita kandidat dobija informaciju o ostvarenim rezultatima.

5. Goethe Zertifikat C 1- potvrđuje visok nivo znanja, koji omogućava da se sponatno i tečno izražavate. Pre polaganja kandidat mora imati završen C 1 nivo. Ispit traje dva dana – prvog dana je pismeni, drugog usmeni. Pismeni deo traje 230 minuta sa pauzom od 20 minuta, usmeni deo traje 30 minuta. Informacije o konačnim rezultatima kandidat dobija nakon usmenog ispita.

6. Goethe Zertifikat C 2- izuzetno napredan nivo poznavanja jezika i dokumentuje šesti i ujedno najviši stepen poznavanja jezika. Pre polaganja kandidat mora imati završen C 2 nivo. Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog ispita: pismeni ispit traje 195 minuta sa pauzom od oko 20 minuta. Usmeni ispit traje 15 minuta.

Pročitajte ostale korisne tekstove

Pročitajte Stipendije za studente – jesen 2017.

Comments are closed.