Najčešća pitanja - Program stipendiranja studenata EQULIBRIO - Obrazovni sistem
 
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Najčešća pitanja naših studenata

https://www.stipendijezastudente.com/wp-content/uploads/2020/02/Untitled-3-01.png
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
 1. Kada se realizuje Program stipendiranja studenata i koliko traje?

Program se realizuje tokom proleća 2020. i traje 3 meseca. Nastava se održava radnim danima (u popodnevnim i večernjim terminima) ili vikendom (u dnevnim terminima). Pohađanje PREMIUM kursa stranog jezika, Pripremnih kurseva za polaganje TOEFL i IELTS ispita ili specijalizovanog kursa – Engleski MAX 3 je obavezno, dok su radionice i seminari fakultativni.

 1. Koji su uslovi za odobrenje stipendije?

Pravo na konkurisanje imaju svi studenti bez obzira da li su koristili ovaj vid stipendije u prethodnim Programima stipendiranja studenata.

Da bi stipendija bila odobrena, potrebno je ispuniti dva uslova:

 • Da je student upisan na neki od državnih ili privatnih fakulteta i visokih strukovnih škola sa teritorije Beograda
 • Da student ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije, Republike Srpske ili Crne Gore
 1. Da li imam pravo da konkurišem za stipendiju ukoliko sam na master ili doktorskim studijama?

Pravo na konkurisanje imaju studenti na osnovnim strukovnim, akademskim, master ili doktorskim studijama.

 1. Da li imam pravo da konkurišem na Program stipendiranja studenata ukoliko sam već koristio stipendiju?

Pravo na konkurisanje na Program stipendiranja studenata – proleće 2020. imaju svi studenti bez obzira da li su do sada koristili ovaj vid stipendije u prethodnim Programima stipendiranja studenata.

 1. Koliki prosek ocena mi je potreban da bi mi stipendija bila odobrena?

Prosek ocena na fakultetu ne uzima se kao kriterijum za odobrenje stipendije. Time je omogućeno pohađanje Programa i studentima koji imaju niži prosek ocena, a želju za učenjem i usavršavanjem stranih jezika. Međutim, broj stipendija je ograničen, pa se zbog toga redosled prijavljivanja strogo poštuje.

 1. Za koje kurseve stranih jezika mogu da se prijavim?

U okviru Programa stipendiranja studenata možete pohađati Premium kurseve engleskog, nemačkog, italijanskog, francuskog, španskog i ruskog jezika. Takođe, možete pohađati i Pripremne kurseve za polaganje međunarodno priznatih ispita TOEFL i IELTS ili specijalizovani kurs Engleski MAX 3.

 1. Po kojim metodama se radi kod Vas?

U EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu primenjuju se najsavremenije metode učenja stranih jezika propisane normama i opštom skalom Saveta Evrope. Paralelno se kod polaznika razvijaju sve četiri jezičke kompetencije (čitanje, pisanje, razumevanje i izražavanje), uz korišćenje štampanih izdanja eminentnih evropskih izdavača, kao i dodatnih audio i video materijala. Ipak, težište svih nastavnih jedinica je na razvijanju KONVERZACIJSKIH sposobnosti polaznika, budući da znati jedan jezik zapravo znači GOVORITI ga.

Pogledajte odlike našeg metoda!

 1. Koja je cena Programa?

Ukupna cena Programa iznosi 299 evra. Program stipendiranja studenata podrazumeva da student plaća samo trećinu ukupnih troškova pohađanja Programa (99 evra). Ostale 2/3 troškova pokriveno je stipendijom.

 1. Da li se program može plaćati na rate?

Program se može plaćati na dve rate.

 1. Da li su udžbenici uključeni u cenu Programa? 

Ne, udžbenici se kupuju posebno. Polaznici se sami opredeljuju za original ili fotokopiju. Pored osnovnog udžbenika, potrebno je da svaki polaznik poseduje i prateću radnu svesku. Svi dodatni materijali koji se dobijaju iz časa u čas, kao podrška nastavnom planu i programu, uračunati su u cenu Programa.

 1. Da li se Program može pohađati po punoj ceni ukoliko stipendija ne bude odobrena?

Ne, mogućnost pohađanja Programa imaju isključivo studenti kojima je stipendija odobrena.

 1. Koju dokumentaciju je potrebno priložiti?

Za Program stipendiranja potrebna je sledeća dokumentacija:

 • Popunjen aplikacioni formular (popunjava se online)
 • Uverenje o upisanoj godini fakulteta ili visoke strukovne škole (2019/20) – fotokopija odgovarajuće strane u INDEKSU ili zvanično uverenje sa fakulteta ili visoke škole (dostavlja se lično po odobrenju stipendije)
 1. Koje su obaveze studenata kojima bude odobrena stipendija?

Student kome bude odobren zahtev za stipendiju u obavezi je da redovno pohađa kurs stranog jezika i da polaže završni pismeni i usmeni ispit. Prisustvo na minimum 80% nastave, kao i položeni završni ispiti, uslovi su za izdavanje zvaničnog sertifikata EQUILIBRIO – Obrazovnog sistema.

 1. U kojim terminima se održava nastava?

Termini za održavanje nastave su popodnevni i večernji (radnim danima) ili dnevni (vikendom).

 1. Na kojoj lokaciji se održava nastava?

Nastava se održava na šest lokacija:

– u nastavnom centru Zeleni venac, Maršala Birjuzova 46
– u nastavnom centru Vukov spomenik, Svetozara Ćorovića 15
– u nastavnom centru Vračar, Mileševska 9 (kod Kalenić pijace)
– u nastavnom centru Novi Beograd – Ušće, Bulevar Mihajla Pupina 97 (u neposrednoj blizini TC Ušće)
– u nastavnom centru Novi Beograd – Geneks, Narodnih heroja 49 (kod Geneks kule, u neposrednoj blizini Studentskog grada)
– u nastavnom centru Voždovac – Trošarina, Vojvode Stepe 344 (u neposrednoj blizini Studentskog doma 4. april)

 1. Da li mogu da biram termin i lokaciju za nastavu?

Svaka grupa ima svoj fiksni termin i lokaciju za nastavu. Ukoliko za isti nivo za koji student bude testiran postoji više formiranih grupa, postoji mogućnost izbora. U skladu sa rasporedom i mogućnostima, EQUILIBRIO – Obrazovni sistem se uvek trudi da izađe u susret svim polaznicima kada su u pitanju željeni termini i lokacija za nastavu. Od velikog značaja za mogućnost izbora grupe je redosled prijave kandidata.

 1. Kako da znam na koji nivo da se upišem?

Ukoliko ste već učili jezik na koji se upisujete, neophodno je da uradite ulazni test. On je pismenog tipa i ocenjuje sve jezičke kompetencije, osim usmenog izražavanja, koje se proverava na dodatnom, usmenom intervjuu na koji se pozivate ukoliko profesori to smatraju potrebnim.

Ulazni test je moguće uraditi za engleski i nemački jezik, dok su za ostale jezike u ponudi početni nivoi.

 1. Da li se može odrediti nivo predznanja putem online testiranja?

Ne, u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu ne postoji mogućnost online testiranja, jer ovakva vrsta testa ne odražava konkretno znanje budućeg polaznika, odnosno ne daje precizan uvid u aktivno i pasivno znanje, zbog čega je izuzetno neprecizna. Ulazno testiranje podrazumeva izradu pismenog testa koji obuhvata gramatičke i leksičke jedinice određenog jezika i radi se isključivo u prostorijama EQUILIBRIO – Obrazovnog sistema u trajanju od 60 minuta.

 1. Da li mogu da promenim grupu ako se kasnije ispostavi da mi nivo ne odgovara?

Grupa se u svakom trenutku može promeniti u dogovoru sa profesorom ili koordinatorom za nastavu. Ako Vam se učini da je grupa u kojoj se nalazite previše slaba ili pak jaka za Vas, obavezno se konsultujte sa svojim profesorom i iznesite mu svoje utiske.

 1. Koliko znanje se stekne nakon početnog nivoa?

Učenje jezika treba shvatiti kao trajan proces i rezultati ne mogu biti brzi. Nakon završenog početnog nivoa bićete u stanju da pravilno pročitate svaki tekst, shvatite o čemu je reč, kao i da sastavite prostije rečenice sa, ipak, nešto ograničenijim leksičkim fondom. Stranca, koji Vam se obraća na svom maternjem jeziku, bićete u stanju da bez većih problema razumete, ukoliko su teme razgovora svakodnevne.

 1. Gde važi diploma vaše škole?

Nijedna domaća institucija registrovana kod nadležnih organa za dodatno obrazovanje odraslih (osim onih sa statusom Univerziteta) još uvek nema potpuno regulisana prava priznavanja diploma. U izradi je nacrt zakona koji će regulisati i ovu oblast.

Ipak, sertifikat o pohađanju nastave koji ćete dobiti u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu možete iskoristiti kao validan dokument pri konkurisanju za posao ili u bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj je potrebno dokumentovati znanje stranog jezika.

 1. Ko su predavači u EQUILIBRIO – Obrazovnom sistemu?

Svi naši predavači su diplomirani profesori jezika koji predaju. Pored njih, u nastavi aktivno učestvuju i strani lektori, kojima je ciljni jezik na kome izvode nastavu – maternji.

 1. Da li treba da radim kod kuće?

Naravno. Rad kod kuće je neophodan da biste na pravi način savladali sve ono što uradite na času sa profesorom. Naučiti novi jezik nije nimalo lako i potrebna je upornost i, pre svega, kontinuitet u radu.

 1. Da li postoje dopunski časovi?

Naravno. Ukoliko iz bilo kog razloga tokom trajanja Programa morate da odsustvujete sa nastave, ili jednostavno smatrate da Vam je potreban dodatni čas da biste određeno gradivo bolje savladali, EQUILIBRIO – Obrazovni sistem Vam nudi ovu mogućnost.

 1. Ukoliko propustim čas u terminu svoje grupe, da li ga mogu nadoknaditi u nekoj drugoj grupi?

Ne, obzirom da profesor prati rad svake grupe posebno, vodeći računa o napretku svakog polaznika pojedinačno od početka do kraja trajanja Programa obuke. Ukoliko Vam je potrebna nadoknada propuštenog gradiva, u svakom trenutku možete zakazati dopunski čas sa profesorom.

Na Program stipendiranja studenata možete se prijaviti klikom na PRIJAVA.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

OBAVEŠTENJE

 

Poštovani polaznici,

 

shodno donetoj odluci o proglašavanju vanrednog stanja koja se između ostalog direktno odnosi i na obrazovne institucije,  želimo da vas obavestimo da će Centar bez odlaganja, a u potpunosti u skladu sa zakonom, postupiti po zvaničnim uputstvima nadležnih državnih organa, i to pre svega iz razloga zdravstvene i društvene odgovornosti, a sve u cilju zdravstvene zaštite kako svih vas, naših polaznika, tako i svih naših zaposlenih.

Počevši od ponedeljka, 16. marta 2020. godine, Sekretarijati Centra, kao i svi nastavni centri biće zatvoreni do daljneg,  u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa COVID- 19 među populacijom Republike Srbije.

Sa kursevima na koje ste upisani moći ćete nesmetano da nastavite nakon ukidanja vanrednog stanja.

Radujemo se nastavku druženja i učenja sa svima vama.

Do tada vas molimo, da u ovim teškim trenucima svi zajedno apsolutno poštujemo dobijene preporuke o društveno odgovornom ponašanju i što je više moguće ostanemo u svojim domovima, kako bismo što pre uspeli da prebrodimo ovako ozbiljan zdravstveni izazov koji je stavljen pred sve nas zajedno, uz maksimalnu solidarnost i podršku najugroženijim grupama stanovništva.

 

Srdačan pozdrav svima,

EQUILIBRIO TIM