Koji nivoi znanja nemačkog jezika su potrebni za rad u Nemačkoj
 

Potrebni nivoi znanja nemačkog jezika za rad u Nemačkoj

https://www.stipendijezastudente.com/wp-content/uploads/2019/10/koji_nivoi_znanja_su_potrebni_za_rad_u_nemackoj_2.jpg

Opšte je poznato da Nemačka ima deficit radnika u određenim kategorijama. Najtraženija su takozvana MINT-zanimanja. Prevedeno sa nemačkog ova skraćenica označava zanimanja koja se tiču matematike, inžinjerskih poslova, prirodnih nauka i IT-sektora.

U deficitu su i zanimanja srednje stručne spreme, koja možete videti na sledećem spisku.

– Mehatronika

– Tehnika automatizacije

– Građevinska elektrika

– Elektromašinska tehnika

– Tehnika električnih pogona

– Tehnika električnih instalacija i njihovog održavanja

– Vodoinstalacije

– Tehnika sanitarija, grejanja i klimatizacije

– Tehnika rashladnih uređaja

– Tehnika nadzora i održavanja železničke infrastrukture

– Mašinovođa u železničkom saobraćaju

– Nega bolesnih lica (bez kvalifikacije)

– Stručno staranje o bolesnim licima

– Operativna/medicinsko-tehnička asistencija

– Nega starih lica

Za većinu ovih deficitarnih zanimanja potrebno je imati A2 nivo znanja.

Za medicinske radnike postoji otvoren konkurs na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje  i traže se  medicinske sestre ili tehničari opšteg ili pedijatrijskog smera. Uslovi su mninmum srednja medicinska škola (IV stepen), znanje nemačkog na minimalno A2 nivou, poželjno je imati i B1 ili viši nivo (takvi kandidati će imati prednost).

Za posao negovatelja starih, koji je, takođe, u velikom deficitu i biće u sve većem, potrebno je najčešće imati završen A2 nivo.

Što se tiče znanja nemačkog lekara, kriterijume određuje svaka savezna pokrajna za sebe, ali je, svakako, potrebno imati visok nivo znanja zbog rada sa pacijentima. Po nekim iskustvima nivo znanja je najčešće B2, a nekad i C1. Tako je u pokrajni Rajnland Pfalc dugo bilo potrebno samo imati potvrdu B2 zvanične institucije (Gete instituta), ali je uveden i dodatan test koji se sastoji od poznavanja stručne terminologije. U okviru ovog testa je simulirani razgovor pacijenta i lekara.

Ako, pak, ne pripadate nijednoj od ovih kategorija, možete samoinicijativno tražiti posao preko oglasa  i kada nađete posao, podneti zahtev za dobijanje boravišne dozvole. Možete i tražiti vizu od šest meseci za traženje posla. Za to vreme je potrebno da imate fakultetsku diplomu i dovoljno sredstva da se samostalno izdržavate, jer nećete smeti da radite. Kada nađete posao, možete podneti zahtev za dobijanje određenih papira. Ako imate već kokretnu ponude od strane poslodavca iz Nemačke, možete podneti zahtev za takozvanu Plavu kartu, koja je mešavina boravišne i radne dozvole, ali samo ako vam je godišnji bruto dohodak veći od 48.400 evra godišnje.

Generalno sve potrebne informacije možete naći na sajtu:

www.make-it-in-germany.com

Ovaj sajt je preveden i na srpski, pa u delu gde su dati nemački i engleski jezik, kliknite na weitere Sprachen i odaberite Serbien.

Saznaj kako možeš da dobiješ stipendiju za učenjenje stranih jezika klikom OVDE.

Pročitaj još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrij jezičke zanimljivosti klikom na KORISNE TEKSTOVE.

OBAVEŠTENJE

 

Poštovani polaznici,

 

shodno donetoj odluci o proglašavanju vanrednog stanja koja se između ostalog direktno odnosi i na obrazovne institucije,  želimo da vas obavestimo da će Centar bez odlaganja, a u potpunosti u skladu sa zakonom, postupiti po zvaničnim uputstvima nadležnih državnih organa, i to pre svega iz razloga zdravstvene i društvene odgovornosti, a sve u cilju zdravstvene zaštite kako svih vas, naših polaznika, tako i svih naših zaposlenih.

Počevši od ponedeljka, 16. marta 2020. godine, Sekretarijati Centra, kao i svi nastavni centri biće zatvoreni do daljneg,  u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa COVID- 19 među populacijom Republike Srbije.

Sa kursevima na koje ste upisani moći ćete nesmetano da nastavite nakon ukidanja vanrednog stanja.

Radujemo se nastavku druženja i učenja sa svima vama.

Do tada vas molimo, da u ovim teškim trenucima svi zajedno apsolutno poštujemo dobijene preporuke o društveno odgovornom ponašanju i što je više moguće ostanemo u svojim domovima, kako bismo što pre uspeli da prebrodimo ovako ozbiljan zdravstveni izazov koji je stavljen pred sve nas zajedno, uz maksimalnu solidarnost i podršku najugroženijim grupama stanovništva.

 

Srdačan pozdrav svima,

EQUILIBRIO TIM