Stipendije za studente - Prednosti učenja jezika u grupi
 

Prednosti učenja jezika u grupi

https://www.stipendijezastudente.com/wp-content/uploads/2019/10/prednosti_ucenja_jezika_u_grupi.jpg

Kada želite da učite neki strani jezik, pred vama je nekoliko načina – da imate individualne časove sa profesorom, da upišete kurs stranog jezika u grupi, da sami učite pomoću udžbenika ili materijala na internetu, ili da otputujete u zemlju gde se taj jezik govori. Svi ti načini imaju svoje prednosti (i mane), a ovde ćemo se pozabaviti nekima od prednosti koje ima učenje jezika u grupi.

Više interakcije

Kada imate individualne časove sa profesorom, on/a je vaš jedini sagovornik. Nasuprot tome, u grupi ćete imati onoliko potencijalnih sagovornika koliko je ostalih učenika u grupi. To će vas pripremiti za realne situacije zbog kojih i učite jezik, a to je komunikacija sa nekim ko nije vaš profesor.

PROČITAJTE I: 5 stavova uz koje 100% savladavate jezik preko noći

Dinamičnost

Rad u grupi omogućava raznolikost u vrstama aktivnosti na času, što doprinosi njegovoj dinamičnosti. Osim samostalnog rada i dijaloga sa profesorom, možete da radite u paru sa drugim učenikom, u timu sa više učenika ili pak sa celom grupom. Svaki od tih različitih oblika rada ima različite ciljeve i doprineće vašem napretku u savladavanju raznih jezičkih veština.

Rad u paru i timovima

Dok radite u paru ili manjim grupama sa drugim učenicima, opušteniji ste i slobodniji nego kad pričate samo sa profesorom ili pred celom grupom. To može da vam pomogne da se potpuno opustite kada komunicirate na stranom jeziku i ne brinete o potencijalnim greškama koje pravite. Kroz takve aktivnosti ćete vežbati fluentnost, što je pored tačnosti ono na čemu treba da radite kada učite neki strani jezik.

PROČITAJTE I: 10 razloga zašto svako treba da uči strani jezik

Korist od grešaka drugih

Kada slušate druge učenike dok govore, primetićete kod njih greške koje verovatno i sami pravite jer ste na istom nivou znanja. To će vam pomoći da budete pažljiviji kad govorite i da te greške počnete da ispravljate, a da ne čekate uvek na profesora da vam na njih ukaže. Tako ćete aktivnije učestvovati u sopstvenom napredovanju.

Priprema za ispit

Neki od ispita, kao npr. FCE ili CAE, podrazumevaju razgovor u paru sa drugim učenikom na usmenom delu ispita. Za ovaj zadatak ćete se najbolje pripremiti vežbajući sa nekim ko će se, kao i vi, naći u toj ulozi.

PROČITAJTE I: Pripremni kurs za polaganje FCE ispita

Zanimljivost

Ne treba posebno naglašavati da rad sa više učenika daje mogućnost korišćenja različitih jezičkih igrica u nastavi koje pomažu u savladavanju raznih gramatičkih oblasti i učenju novih reči i izraza na zanimljiv i zabavan način. Osim toga, u razgovoru sa većim brojem ljudi čućete više različitih ideja i mišljenja o nekoj temi, što će svakako diskusije učiniti zanimljivijima nego da razgovarate samo sa jednom osobom. Neretko se dešava da se polaznici iste grupe kroz takve razgovore upoznaju i na kraju sprijatelje, pa ono što je započelo kao kurs jezika postane ne samo koristan, nego i zabavan način da se provede vreme i donese nova poznanstva i prijateljstva u nečiji život.

Saznaj kako možeš da dobiješ stipendiju za učenjenje stranih jezika klikom OVDE.

Pročitaj još korisnih saveta o učenju stranih jezika i otkrij jezičke zanimljivosti klikom na KORISNE TEKSTOVE.

OBAVEŠTENJE

 

Poštovani polaznici,

 

shodno donetoj odluci o proglašavanju vanrednog stanja koja se između ostalog direktno odnosi i na obrazovne institucije,  želimo da vas obavestimo da će Centar bez odlaganja, a u potpunosti u skladu sa zakonom, postupiti po zvaničnim uputstvima nadležnih državnih organa, i to pre svega iz razloga zdravstvene i društvene odgovornosti, a sve u cilju zdravstvene zaštite kako svih vas, naših polaznika, tako i svih naših zaposlenih.

Počevši od ponedeljka, 16. marta 2020. godine, Sekretarijati Centra, kao i svi nastavni centri biće zatvoreni do daljneg,  u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa COVID- 19 među populacijom Republike Srbije.

Sa kursevima na koje ste upisani moći ćete nesmetano da nastavite nakon ukidanja vanrednog stanja.

Radujemo se nastavku druženja i učenja sa svima vama.

Do tada vas molimo, da u ovim teškim trenucima svi zajedno apsolutno poštujemo dobijene preporuke o društveno odgovornom ponašanju i što je više moguće ostanemo u svojim domovima, kako bismo što pre uspeli da prebrodimo ovako ozbiljan zdravstveni izazov koji je stavljen pred sve nas zajedno, uz maksimalnu solidarnost i podršku najugroženijim grupama stanovništva.

 

Srdačan pozdrav svima,

EQUILIBRIO TIM